Nu het buiten zo koud aan het worden is -vanmorgen zat er weer ijs op de autoruiten-, merk ik dat ik trek krijg in andere dingen. Komkommers zijn duidelijk over hun hoogtepunt heen, maar de typische herfstgroenten smaken nu des te beter. In plaats van salades eten wij nu dus meer soepen en stoofpotjes.
Flespompoen
Wie herfstgroenten zegt, kan natuurlijk niet om pompoen heen. Ik gebruik bijna altijd butternut of flespompoen, niet alleen omdat die heerlijk smaakt, maar ook omdat de schil minder hard is.
Gezond
Flespompoen bevat slechts 38 calorieën per 100 gram, maar zit boordevol voedingsstoffen. Het zit vol vitamine A, vitamine C en vitamine E. Deze stoffen werken als anti-oxidanten en helpen zo vrije radicalen te bestrijden. Goed voor je immuunsysteem, je huid, je geheugen en je ogen. Deze anti-oxidanten zouden mogelijk ook helpen om kanker te voorkomen. Ze helpen namelijk om de cellen op te ruimen die kanker kunnen veroorzaken. Deze cellen heeft iedereen in zich, maar gelukkig ruimt ons lichaam ze meestal vakkundig op.
Flespompoen bevat ook magnesium en kalium, wat de bloeddruk verlaagt en dus beschermt tegen hart-en vaatziektes. Ook de stof die voor het oranje kleurtje zorgt, helpt hier aan mee.
Recept voor pompoensoep
Wat is er met dit weer nu lekkerder dan een dampende kop soep? Onze favoriete soep is nog altijd linzensoep, maar deze pompoensoep komt toch dicht in de buurt. Het is ook ongeveer de gemakkelijkste en snelste soep die je kan maken. Dit heb je nodig:
1 eetlepel olijfolie
2 uien, in stukken gesneden
1 flespompoen, geschild en in stukken gesneden
een kilo niet te rijpe tomaten
groentebouillon poeder of blokjes
water, peper en zout
Uien glazig stoven en daarna de rest van de groenten er bij. Zorg ervoor dat je olie niet te heet wordt. Olijfolie die gaat roken verliest al zijn goede stoffen en wordt ongezond. Zachtjes stoven en daarna meekoken kan geen kwaad omdat de temperatuur relatief laag is.
Net zoveel water toevoegen tot de groenten bijna onder water staan. Groentebouillon toevoegen, ik gebruik 3 grote eetlepels bouillonpoeder.
Laten pruttelen tot de pompoen zacht is. Hoe kleiner de stukken, hoe sneller het gaar is natuurlijk. Even mixen met de staafmixer of in de blender. Zout en peper naar smaak toevoegen en klaar!
Variatie 1
Pompoen smaakt heel lekker in curry’s, maar andersom gaat ook prima. In plaats van tomaten kan je dus ook currypoeder in de pompoensoep doen. Dit geeft een verrassende, pittige smaak. Hoeveel curry je er in doet, hangt af van je eigen smaak. Begin met een eetlepel en proef. Je kan er altijd nog meer bijdoen, minder is moeilijker 😉
Variatie 2
Voor een romige soep kan je de tomaten vervangen door een blikje kokosmelk. Dit geeft weer een heel andere soep…
Eet smakelijk!
Wat is jullie favoriete pompoengerecht?
xxx
zeer goede informatie over deze groente! het recept is ook erg lekker 😀
Dit wil ik ook nog steeds een keer maken: pompoensoep! Binnenkort maar eens doen.
Ook pompoensoep! Al heb ik laatst een heerlijke quiche (zonder eieren en kaas) met pompoen en hüttenkäse gemaakt (uit het boek ‘Doe effe gezond’). Echt heerlijk! Nu ik het zeg (of schrijf eigenlijk) voel ik mij weer getriggerd om het nog eens te maken. En dan nog ietsje pittiger te maken. Dat kan onze 7-jarige inmiddels ook steeds beter hanteren 🙂
dat klinkt inderdaad ook heerlijk!
Pompoensoep, vroeger at ik het echt niet. Ik heb genoeg smoesjes bedacht om het niet op te hoeven eten. Inmiddels ben ik er dol op en zeker als ik ziek ben. Het recept ziet er lekker uit!
Als ik bij de groenteboer een flespompoen zie staan, weet ik eigenlijk niet goed wat ik ermee kan doen. Dus dankjewel voor je inspiratie en recept. Ik sla m op!
ik stop voor pompoensoep de stukjes pompoen eerst in de oven, en dan pas gaan ze in de soep ||!
Ik hoor bij wijze van spreken iedereen om mij heen over pompoensoep. Sorry, ik houd er niet van :-). Maar je recept lijkt mij superhandig voor de pompoensoepliefhebbers.
smaken verschillen natuurlijk, maar ik ben ook niet zo weg van gewone pompoensoep. De tomaten maken echt het verschil voor mij.