Het is nog steeds september, de duurzame maand van Bloggers met een Groene Missie en ik ben dus ook nog steeds bezig met mijn challenge om zo min mogelijk afval te produceren. Niet alleen plastic is een probleem, ook voedselverspilling legt een zware druk op het milieu. Ik droog al zelf mijn appeltjes uit eigen tuin en af en toe weck ik ook. Maar toch geloof ik dat wij nog meer kunnen doen. Dus trotseerde ik gisteren het druilerige septemberweer om een workshop groenten fermenteren te gaan volgen in Merksem.
Organisatie
Deze workshop werd georganiseerd in het Fort van Mersem door Transitie Merksem en Velt Brasschaat. Transitie Merksem is een organisatie die zich in zet voor meer sociale verbondenheid en olieonafhankelijkheid. Concreet komt het er op neer dat zij projecten organiseren rond zelf groenten kweken -thuis of in een samentuin- en het verkorten van de keten tussen boeren en consument door middel van een buurderij. Velt is de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, een naam die de inhoud mooi dekt.
Workshop
De workshop duurde 2 uur en Patricia van Velt Brasschaat begon met het vertellen over haar ervaringen met groenten fermenteren, haar successen en haar mislukkingen. Daarna mochten we zelf aan de slag aan de hand van de belangrijkste spelregels van het fermenteren. Haar werkwijze -en de kruiding- is gebaseerd op de Koreaanse Kimchi. Iedereen had zelf zijn eigen groenten en eigen potten meegenomen, dus het resultaat was heel gevarieerd.
Spelregels
- werk heel hygiënisch en met verse producten
- harde groenten geven het beste resultaat
- gebruik een pot met glazen of plastic deksel, nooit metaal
- snij de groenten in hapklare stukjes en vul de pot helemaal hiermee
- doe er een stukje gember, knoflook en rode peper bij
- wil je nog andere kruiden, hou het dan bij harde specerijen; venkelzaad, korianderzaad, …
- overgiet met een mengsel van 25 gram niet-geraffineerd zout (bijvoorbeeld Keltisch zeezout) per liter water, tot de rand van de pot
- laat 2 weken fermenteren op kamertemperatuur en zet daarna op een koude plaats om de fermentatie te stoppen of gewoon opeten natuurlijk 🙂
Onder water
Je moet er op letten dat de groenten helemaal ondergedompeld zijn. De groenten hebben door het zoute water de neiging om te gaan drijven, dus je moet ze een beetje helpen. Patricia doet dit door er een plastic zakje met water op te leggen. Dat werkt prima, maar ik wil plastic vermijden. Ik heb kleine schoteltjes, waar je een gebruikt theezakje op legt, genomen en dat werkt perfect. Een andere manier is om platte keitjes te zoeken in de juiste maat en die -na het wassen natuurlijk- eerst even steriel te koken in een pan kokend water.
Snel
Fermenteren op deze wijze is echt ideaal om voedselverspilling tegen te gaan. Een halve bloemkool of een paar wortels over? Even snel fijn snijden, wat zout water er over en je bent klaar. Je kan het doen terwijl de andere halve bloemkool aan het garen is. Het gaat dus veel sneller dan bijvoorbeeld het maken van zuurkool, waarbij je eerst met zout moet stampen tot er vocht uit de kool vrijkomt…
Het resultaat
Door het fermenteren verandert de zoute smaak van het water in een zure smaak van de melkzuurbacteriën. Door te combineren met de kruiden, krijg je een lekkere pittige smaak. Ideaal als bijgerecht.
Gezond
Last but not least; gefermenteerde groenten zijn heel gezond. Het fermentatieproces creëert probiotica en die houden je darmflora in balans. Ook maakt het de voedingstoffen uit de groenten gemakkelijker beschikbaar, je lichaam kan dus meer vitaminen opnemen uit gefermenteerde groenten dan uit rauwe groenten. Je moet natuurlijk wel je gezonde verstand blijven gebruiken. Als je een potje openmaakt en je ziet schimmel of rare dingen en het stinkt, dan is er iets misgegaan en eet je dit natuurlijk niet meer op.
En jullie? Hebben jullie al groenten gefermenteerd?
xxx
p.s. vond je dit leuk, maar wil je liever niet nog een nieuwsbrief in je mailbox? Klik dan helemaal links van boven op het blauwe rondje met de F en like mijn facebookpagina, zo word je automatisch via facebook op de hoogte gehouden van nieuwe artikels…
Mag ik ook bakerwten gebruiken die je normaal bij het blindbakken gebruikt om de groentein de pot te verzwaren?
Super interessant! Weer wat bijgeleerd.
Wat leuk zeg! Dit zou ook echt iets voor mijn vader zijn 🙂
Jeetje, wat bijzonder en goed dat je hiermee bezig bent. Ik las eerder bij Nicole over het maken van kimchi. Dat is iets wat ik heerlijk vind en heb leren kennen via de Koreaanse keuken. Het zelf maken is eerlijk gezegd niet mijn ding, maar ik vind het nogmaals heel knap dat jij je daar wel op richt.
Wat goed dat er zo bewust mee bezig bent!
Wat leuk om te lezen en het lijkt me zeker leuk om zoiets een keer zelf te doen want ik heb dat nog nooit eerder gedaan!
Interessant idee. Ik heb het nog nooit gedaan want dan vraag ik mij altijd af: hoe eet je het dan later? Ik ben nogal moeilijk in die zaken LOL
ik hoorde van iemand dat zij het opbakte met rijst, maar meestal wordt er gewoon een flinke eetlepel als bijgerecht gegeten. Bijvoorbeeld zoals je atjar eet bij kruidige Indische gerechten of pickles bij stoofvlees. Zeker bij pikante gerechten is het heel verfrissend.
jammer dat het in Belgie is . Het lijkt mij super gezond en makkelijk.
Wat een interessant proces! Dankjewel voor het uitleggen. Nu weet ik ook hoe groente fermenteren gaat.
Dit lijkt me een erg leuke en handige workshop, ik heb nog nooit groenten gefermenteerd.
Wat een leuke workshop! Ik had dit nog nooit gezien hihi.
Dit is zo een goed idee. Mijn moeder doet dit vaak en het smaakt heerlijk
Leuk dat je zo de restjes later kan gebruiken! Ik vind dit ook altijd enorme zonde!
Ik heb het nog nooit gedaan, maar het is denk ik een goede manier om verspilling tegen te gaan als je vaak teveel heb.